Google
 

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Κλείνει η στρόφιγγα για τα φθηνά δάνεια

Αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια και ιδιαιτέρως στα στεγαστικά προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τ.Αράπογλου, καθώς η παράταση της κρίσης ρευστότητας που πλήττει τις αγορές χρήματος διεθνώς έχει καταστήσει ακριβότερο το χρήμα.

Μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, είπε ότι η παράταση της κρίσης ρευστότητας που πλήττει τις αγορές χρήματος έχει καταστήσει ακριβότερο το χρήμα και πως, αν αυτή η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί σύντομα, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τους πελάτες τους.

Οι αυξήσεις θα είναι ιδιαιτέρως αισθητές στα στεγαστικά δάνεια όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος και έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που πολλές φορές βρίσκονται κάτω από το κόστος του χρήματος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εκκίνησης χορηγούνται με επιτόκια 3%-4% τα πρώτα ένα ή δύο έτη, όταν το κόστος άντλησης χρήματος για τις τράπεζες είναι σήμερα πάνω από 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 6%. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόνισε.

Έτσι μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εurobank Ν.Νανόπουλο και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας προανήγγειλε το τέλος των χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: